Doymamış yağ içeren diğer gıdalar gibi ucuz ve bulunması kolay bir besin olan fındığın saymakla bitmeyen bir çok yararı vardır. Kalp hastalıkları riski taşıyanlar; hafif yemekler yanı sıra doktorlarının tavsiye ettiği miktarda fındık tüketebilirler.
Uzmanların kalp sağlığı üzerinde yaptığı bir çok araştırmada, fındığın kandaki LDL (Kötü kolesterol) oranını düşürdüğü görülmüştür. Uzmanlar, araştırmalar sonucu doymamış yağların LDL oranını düşürdüğünü saptamışlar ve fındığın kalbe yararlı olma nedeninin, fındıkta bulunan doymamış yağ olduğunu belirtmişlerdir.
Ayrıca, fındık Omega 3 yağ asidi bakımından da zengin bir besindir. Tansiyon, kalp krizinin önlemesi ve damarların kuvvetlendirmesi de fındığın diğer yararlarından sadece bazılarıdır. Bitkilerde; fındık, ceviz ve badem en iyi Omega 3 kaynaklarıdır. Ancak, kalp sağlığı için çikolatalı, tuzlu veya şekerli fındık tüketmemeye özen gösterilmelidir.
Fındık ve diğer çerezlerin hemen hemen %80’i yağdır. Bu sebeple -her ne kadar sağlıklı yağ olsa bile kalori içerdiğinden- ideal tüketim oranı; bir avuçtur. Diyet uzmanları kalp hastalarının günlük bir avuç içi (5-10 gr.) fındık tüketmelerini öneriyorlar.
Fındık kalbi güçlendiren ve bazı kanser türlerinden hücreleri koruyan E vitaminini de içerir. Bazı uzmanlar E vitaminin katarakt oluşumunu engellediği görüşünü de savunmaktalar. Fındığın ‘lif’ içerdiğini belirten uzmanlar, yüksek lif ile beslenmenin; kalp hastalıklarından, diyabetten ve kolon kanserinden koruduğunu belirtmişlerdir.
Fındık doymuş yağ kadar doymamış yağ da içerir. Fındık yağları yemek yapımında da kullanılabilir. Fındık yağı yemeklerde kullanıldığında zeytinyağı, ayçiçek yağı gibi yağlardan daha az ısıtılmalı. Ateşte uzun süre kalan ve fazla ısınan fındık yağı acı bir tat alır.
ÖNEMLİ NOT: Verilen bilgiler hiçbir şekilde tanı ve tedavi amaçlı kullanılmamalıdır. Bu ürünler ilaç değildir. Her türlü hastalık ve tedavi gerektiren sorunlarınız için doktorunuza danışınız.