
Hayatınız boyunca tek bir çeşit kuruyemiş yiyebilme zorunda kalsaydınız, cevizi seçmek çok mantıklı olurdu. Şüphesiz sadece tadından dolayı değil; yapılan araştırmalar kabuklu yemişler arasında cevizin önemli bir yeri olduğu göstermiştir. Peki cevizi bu kadar özel kılan nedir?
Cevizin Besin Değeri
Yağlı tohumlar (ceviz, fındık, badem, susam, yerfıstığı vb.) arasında en yağlı olanı cevizdir. Cevizin ağırlığının 2/3’ü yağdır. Ancak bu yağın neredeyse tamamı sağlığa yararlı doymamış yağ asitlerinden oluşmaktadır. 100 gr cevizde 15 gr protein ve 3 gr şeker bulunmaktadır. Yani ceviz bolca besin maddesinden oluşan bir enerji deposudur. 100 gram ceviz 654 kalori barındırmaktadır; yani bir insanın günlük enerji ihtiyacının 1/3’ü kadar.
Daha önce ‘Fındığın Mucizevi Faydaları‘ adlı yazımızda bahsettiğimiz gibi, uzmanlar yüksek lif ile beslenmenin; kalp hastalıklarından, diyabetten ve kolon kanserinden koruduğunu belirtmişlerdir. Öyleki 100 gram ceviz içerisinde 7 gram lif barındırmaktadır. Bu çok önemli bir miktar olmakla beraber, bu lifin hepsi suda çözünmez cinstendir.
Hatırlarsanız cevizin yüksek miktarda yağ içerdiğini de belirmiştik; böylece cevizin kabızlığa da iyi gelebileceğini tahmin etmek zor olmayacaktır. Ama unutmamak gerekir ki, diğer bütün besin maddelerinde olduğu gibi cevizi de olması gereken miktarda tüketmek gerekir. Aksi halde ishal olma riski ortaya çıkar.
Gama-Tokoferol
Cevizde B1, B6 ve folik asit dikkate değer bir miktarda bulunmaktadır. 100 gram ceviz bu üç vitaminin her biri için günlük ihtiyacın ortalama 1/4’ünü karşılar. Ceviz içerisinde en çok E vitamininin bir çeşidi olan gama-tokoferol barındırır. Cevizin içerisindeki E vitamininin tamamı gama-tokoferol türündendir. (E vitamini molekülü besinlerde küçük farkları olan bir kaç türden bulunabilmektedir. En çok bilinen iki tanesi: ‘alfa-tekoferol ve gama-tokoferol’dür) Uzmanlar yakın zamana kadar alfa-tokoferol’ü işe yarar tek E vitamini türü olarak görmüşler ve E vitamini içeriği hesaplamalarında sadece alfa-tokoferol’ü dikkate almışlardı. Ancak daha sonraları, uzmanlar yaptıkları araştırmalarla cevizin içerisinde barındırdığı gama-tokoferol’ün kendine özel faydaları olduğunu keşfetmişler ve gama-tokoferol’ün yok sayılmaması gerektiğini görmüşlerdir. Gama-tokoferol bazı kanser türlerini engelleyici ve kalbi koruyucu özelliklere sahip olduğu gibi özellikle cilt hücrelerinde en çok varlık gösteren E vitamini türüdür.
Alfa-Lionelik Asit
ALA (Alfa-Lionelik Asit) Omega-3 temel yağ asitlerinden bir tanesidir. En çok bulunduğu besinlerden birisi de cevizdir. Uzmanlar yaptıkları araştırmalar sonucunda ALA’nın kalp hastalığı riskini ve kolesterolü azalttığı aynı zamanda tansiyona iyi geldiği kanısına varmışlardır. Ayrıca ALA, vücutta bir miktar EPA (eikosapentaenoik asit) ve DHA (dokosaheksaenoik)’e dönüşebilmektedir. (Omega-3 türlerinden olan EPA ve DHA cevizin içeriğinde bulunmamaktadır. Bunlar sadece balıkta bulunur. Özellikle DHA, beynin yapıtaşlarından birisi olduğundan sinir sistemine önemli ölçüde faydası bulunmaktadır)
Mineraller
Ceviz mineraller açısından oldukça zengin bir besindir. 100 gram ceviz; günlük ihtiyacın iki katına yakın manganez ve bakır içerir. Aynı miktarda ceviz, günlük magnezyum ihtiyacının %40’ını, çinkonun 1/3’ünü, potasyum ve kalsiyumun ise 1/10’unu içerir. 100 gram cevizde yaklaşık 3 mg demir bulunur. Demir, kan üretilmesinde kilit rol oynayan bir mineral olduğundan, kansızlıktan korunmak için bir erkeğin günde 8 mg, kadının ise 18 mg demir alması gerekir.
Cevizde fitik asit (tahıl ve yağlı tohumlarda bulunan fosfor içeren bir madde) oranının oldukça düşük olması, cevizin diğer kuruyemişlerden daha iyi bir mineral kaynağı olmasını sağlar. Fitik asit zararsızdır ve vücuttan sindirilmeden atılır. Ancak fitik asit besinlerde bulunan demir, çinko, magnezyum ve kalsiyum gibi minerallere bağlanarak bu minerallerinden sindirilmeden vücuttan atılmasına neden olur. Bu nedenle besinlerde fitik asidin bulunması besindeki minerallerin bir kısmının boşa gitmesine neden olur. Ancak cevizde fitik asit miktarının oldukça düşük olması cevizdeki minerallerin diğer kuruyemişlerdekinden daha çok fayda sağlaması muhtemeldir.
Cevizin Kilo Üzerindeki Etkisi
Yakın zamanda yapılan bir araştırmada cevizin zayıflatma etkisine dair ilgin sonuçlar elde edilmiştir. Aslında araştırma konusu cevizin ‘damar fonksiyonları’ üzerindeki etkisiydi. Bu nedenle deney için normalin üzerinde kilolu gönüllüler seçilmişti. İki gruba ayrılan deneklerden bir gir grup sekiz hafta boyunca istediğini yiyebiliyorken, diğer grup ise yine sekiz hafta boyunca hergün belli bir miktar ceviz yemek şartıyla istediklerini yiyebileceklerdi. Sürecin sonunda ceviz yiyenlerin damarlarının daha iyi durumda olduğu gözlendi. Aynı zamanda şaşırtıcı bir şekilde ceviz yiyenlerin aldıkları fazla kalorilere rağmen bel ölçülerinin azaldığı gözlendi. Yani ceviz zayıflatıcı bir etki göstermişti. Aslında bu durum fındık, fıstık cinsi diğer kuruyemişler için de geçerli. Uzmanlara göre bunun sebebi; kuruyemişlerin iyice çiğnenmesi gereken ve yoğun tatları sebebiyle doyurucu gıdalar olmasıdır. Aynı zamanda kuruyemişlerdeki yağlar tam sindirilmeden atılıyor. Öyleki gerçek kalori değeri gösterilen değerlerden daha az olur. Ve de kuruyemişler metabolizmayı hızlandırıp, vücut ısısını yükseltir, bu sayede kaloriler ısıya dönüşür.
Kalp Üzerinde Etkisi
ABD’de binlerce kişinin katıldığı kohort [Belirli bir özelliğe sahip (aynı yılda doğma, aynı işte çalışma, aynı bölgede oturma v.b.) kişilerin oluşturduğu grup] araştırmalarında ceviz, badem, fıstık, fındık vb. kuruyemişlerin kalp hastalıkları riskini azalttığı gözlenmiştir. Ceviz yemek LDL (kötü kolesterol) oranını düşürmekte, colesterol efflux (kolesterol geri emilmi)’u arttırarak damardaki tıkanmaların temizlenmesini sağlar ve kalp hastalığı riskine işaret eden diğer belirtileri de hafifletir. Ceviz üzerine yapılan araştırmalarda, cevizin kalp ve damar üzerindeki faydalı etkisinin bir kaç hafta gibi kısa bir sürede ortaya çıktığını ve ceviz tüketimi süresince devam ettiği ortaya çıkmıştır. Uzmanlara göre cevizin bu mucizevi etkilerinin sebebi önemli ölçüde içerisinde barındırdığı doymamış yağ asitlerinden kaynaklanmakla beraber gama-tokoferol, melatonin ve fitosteroller gibi içerdiği diğer maddeler ve antioksidanların bu duruma katkı sağlamalarıdır.
Antioksidanlar; hücre faaliyetleri sonucunda ortaya çıkıp, serbest radikaller olarak bilinen, zararlı maddeleri etkisiz kılarlar. Bu sayede kanser, kalp hastalıkları ve ileri yaşlarda ortaya çıkan çeşitli hastalıklardan korurlar. Ceviz, diğer kuruyemişler arasında antioksidan özelliğiyle ön plandadır. Bu özelliğiyle ön planda olmasıyla beraber daha nitelikli, yani serbest radikalleri bertaraf etmede daha etkilidir.
Beyin Üzerindeki Etkisi
Ceviz adeta beyinde doping etkisi yapan bir besindir. Cevizde bulunan B6 vitamini, manganer ve omega-3 yağ asitleri, beyin ve sinir sistemine olumlu etki yapan maddelerdir. Yakın zamanda ABD’de yapılan bir araştırmada, cevizin algıyı ve hafızayı güçlendirdiği somut olarak ortaya çıkmıştır. Araştırmada, farklı yaşlarda 20 bin kişiye zeka testleri uygulanmış ve düzenli olarak ceviz de dahil olmak üzere fındık, fıstık tüketen kişilerin hafızalarının daha kuvvetli olduğu ve daha hızlı tepki verdikleri gözlenmiştir. En iyi sonuç alanların ise sadece ceviz tüketenler olduğu gözlenmiştir. Yani bütün kuruyemiş türleri beyni kuvvetlendiriyor ancak en etkili olanı cevizdir.
Saç ve Cilt Üzerinde Etkisi
E vitamini, omega yağ asitleri, demir ve çinko minerallerinin saç ve cilt üzerinde olumlu etkileri olduğu araştırmalar sonucu ortaya çıkmıştır. Ve bu maddeler cevizde yüksek miktarda bulunmaktadır. Aynı zamanda, ceviz bunların yanında ‘Biyotin’ de içermektedir. H vitamini ve B7 vitamini olarak da bilinen biyotinin saçları ve tırnakları güçlendirdiği, cildi güzelleştirdiği (bu nedenle ‘güzellik vitamini’ de denilir) için kozmetik ürünlerde sıklıkla kullanılmaktadır. Böylece cevizin saçların uzamasını ve dolgun olmasını sağlayacağını, cilde canlılık katacağını tahmin edebiliriz.
Ceviz ve Uykusuzluk
Ceviz önemli ölçüde melatonin içermektedir. Melatonin, güçlü bir antioksidan olduğu gibi uykuyu düzenleyen bir hormondur. Sağlıklı bir bireyde gece melatonin seviyesi yükselmektedir. Araştırmacılar cevizde bulunan melatoninin kana geçtiğini belirmişlerdir. Ancak bunun uyku üzerindeki etkisi ve bu etki için ne miktarda ceviz tüketilmesi gerektiği konusunda kesin bir bilgiye sahip olmasak da cevizin, içeriği bakımından, uykusuzluğa iyi gelme ihtimali oldukça yüksektir.
ÖNEMLİ NOT: Verilen bilgiler hiçbir şekilde tanı ve tedavi amaçlı kullanılmamalıdır. Bu ürünler ilaç değildir. Her türlü hastalık ve tedavi gerektiren sorunlarınız için doktorunuza danışınız.
Toptan ceviz siparişi vermek için hemen www.toptankuruyemismarketi.com’u ziyaret edin.